„ W Kuchcikowie-smakujemy, zdrowo jemy” -grupa MYSZKI
W tym roku szkolnym w grupie „ Myszki” realizowany jest projekt „ W Kuchcikowie-smakujemy, zdrowo jemy” przygotowany przez naucz. Barbarę Zielińską
Wprowadzenie:
Projekt edukacyjny „ W Kuchcikowie –smakujemy, zdrowo jemy” powstał z potrzeby dzielenia się z dziećmi wiedzą o jedzeniu, pokazania, jak różnorodny jest świat smaków i zapachów i z chęci oswojenia najmłodszych z dobrym „dorosłym jedzeniem”. To co jedzą dzieci, jak jedzą i w jakich okolicznościach wynika ze środowiska, w jakim się obracają: duża jest rola rodziców, ale nie mniej istotne jest przedszkole, rówieśnicy, producenci żywności. Nie zawsze jest to środowisko sprzyjające kształtowaniu prawidłowych nawyków żywieniowych. Dlatego ważne jest, aby stworzyć maluchom przestrzeń, gdzie będą miały okazję poznać i „oswoić” jedzenie: świeże warzywa, owoce, pełnoziarniste pieczywo, produkty mleczne, tradycyjne świąteczne potrawy. Warto zatem umożliwić dzieciom samodzielnie przygotowywać produkty- dotknąć ich w pierwotnej postaci, pokroić, rozdrobnić. A potem przygotować z nich pyszne danie i na koniec zjeść ze smakiem. Integralną częścią projektu jest nauka kultury jedzenia: aranżowania stołu, podawania posiłków, wspólnego zasiadania do stołu, kulturalnego jedzenia, sprzątania po posiłku – bez niepotrzebnego rygoru, ale z zachowaniem zasad dobrego wychowania. W kontekście edukacji najmłodszych szczególnym miejscem jest przedszkole: tu dziecko spędza większą część swojego aktywnego dnia, spożywa podstawowe posiłki. Można śmiało założyć że tu kształtują się dziecięce nawyki smakowe i żywieniowe. W projekcie zostały uwzględnione zajęcia praktyczne możliwe do zrealizowania w czasie roku szkolnego, z uwzględnieniem produktów i materiałów dostępnych w danym miesiącu.
W ramach tego projektu, dzieci wykonywały już: frytki z marchewki z piekarnika, sok warzywno-owocowy- poznając zasady funkcjonowania sokowirówki oraz wykonywały ciasteczka księżyce z jabłuszkiem w środku