Przejdź do treści Przejdź do menu

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie w ramach naszej strony internetowej korzystamy z plików cookies. Pliki cookies umożliwiają nam zapewnienie prawidłowego działania naszej strony internetowej oraz realizację jej funkcji.

Wykorzystywane w celu zapewnienia prawidłowego działania serwisu internetowego. Dzięki tym plikom nasz serwis internetowy jest wyświetlany prawidłowo oraz możesz z niego korzystać w bezpieczny sposób. Te pliki cookies są zawsze aktywne, chyba że zmodyfikujesz ustawienia swojej przeglądarki internetowej, co jednak może skutkować nieprawidłowym wyświetlaniem serwisu internetowego.

„ W Kuchcikowie-smakujemy, zdrowo jemy” -grupa MYSZKI

12-10-2021 14:07

W tym roku szkolnym w grupie „ Myszki” realizowany jest projekt „ W Kuchcikowie-smakujemy, zdrowo jemy” przygotowany przez naucz. Barbarę Zielińską

Wprowadzenie:

Projekt edukacyjny „ W Kuchcikowie –smakujemy, zdrowo jemy” powstał z potrzeby dzielenia się z dziećmi wiedzą o jedzeniu, pokazania, jak różnorodny jest świat smaków i zapachów i z chęci oswojenia najmłodszych z dobrym „dorosłym jedzeniem”. To co jedzą dzieci, jak jedzą i w jakich okolicznościach wynika ze środowiska, w jakim się obracają: duża jest rola rodziców, ale nie mniej istotne jest przedszkole, rówieśnicy, producenci żywności. Nie zawsze jest to środowisko sprzyjające kształtowaniu prawidłowych nawyków żywieniowych.   Dlatego ważne jest, aby stworzyć maluchom przestrzeń, gdzie będą miały okazję poznać i „oswoić” jedzenie: świeże warzywa, owoce, pełnoziarniste pieczywo, produkty mleczne, tradycyjne świąteczne potrawy. Warto zatem umożliwić dzieciom samodzielnie przygotowywać produkty- dotknąć ich w pierwotnej postaci, pokroić, rozdrobnić. A potem przygotować z nich pyszne danie i na koniec zjeść ze smakiem. Integralną częścią projektu jest nauka kultury jedzenia: aranżowania stołu, podawania posiłków, wspólnego zasiadania do stołu, kulturalnego jedzenia, sprzątania po posiłku – bez niepotrzebnego rygoru, ale z zachowaniem zasad dobrego wychowania. W kontekście edukacji najmłodszych szczególnym miejscem jest przedszkole: tu dziecko spędza większą część swojego aktywnego dnia, spożywa podstawowe posiłki. Można śmiało założyć że tu kształtują się dziecięce nawyki smakowe i żywieniowe. W projekcie zostały uwzględnione  zajęcia praktyczne możliwe do zrealizowania w czasie  roku szkolnego, z uwzględnieniem produktów i materiałów dostępnych w danym miesiącu.

W ramach tego projektu, dzieci wykonywały już: frytki z marchewki z piekarnika, sok warzywno-owocowy- poznając zasady funkcjonowania sokowirówki oraz wykonywały ciasteczka księżyce z jabłuszkiem w środku