Akademia Kici Koci-zima
Kochacie śnieg tak, jak Kocia Kicia? Jeśli brakuje go Wam za oknem – przygotujcie go sami
według jednego z poniższych przepisów,które otrzymały od Kici dzieci z grupy PIII.
Śnieg z mąki ziemniaczanej i wody
Składniki: mąka ziemniaczana, woda i miska.
Wodę dodajemy do mąki, w niewielkiej ilości, sprawdzając, czy śnieg zaczyna się zlepiać w kulki. Trzeba pamiętać, żeby nie dodać za dużo wody. Śnieg wytrzymuje kilka dni w otwartym pojemniku – gdy przeschnie
zawsze można dodać wodę w celu ponownej reaktywacji.
Śnieg z mąki ziemniaczanej i oleju spożywczego
Składniki: mąka ziemniaczana, olej spożywczy jasny i miska.
Do mąki stopniowo wlewamy olej, wyrabiając śnieg do konsystencji lepiącej się w kulki.
Masa bardzo przyjemnie skrzypi podczas lepienia, niczym prawdziwy śnieg i wytrzymuje nawet kilka tygodni w otwartym pojemniku.