Przejdź do treści Przejdź do menu

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie w ramach naszej strony internetowej korzystamy z plików cookies. Pliki cookies umożliwiają nam zapewnienie prawidłowego działania naszej strony internetowej oraz realizację jej funkcji.

Wykorzystywane w celu zapewnienia prawidłowego działania serwisu internetowego. Dzięki tym plikom nasz serwis internetowy jest wyświetlany prawidłowo oraz możesz z niego korzystać w bezpieczny sposób. Te pliki cookies są zawsze aktywne, chyba że zmodyfikujesz ustawienia swojej przeglądarki internetowej, co jednak może skutkować nieprawidłowym wyświetlaniem serwisu internetowego.

Akademia Kici Koci-zima

22-11-2021 20:20

Kochacie śnieg tak, jak Kocia Kicia? Jeśli brakuje go Wam za oknem – przygotujcie go sami
według jednego z poniższych przepisów,które otrzymały od Kici dzieci z grupy PIII.  
Śnieg z mąki ziemniaczanej i wody
Składniki: mąka ziemniaczana, woda i miska.
Wodę dodajemy do mąki, w niewielkiej ilości, sprawdzając, czy śnieg zaczyna się zlepiać w kulki. Trzeba pamiętać, żeby nie dodać za dużo wody. Śnieg wytrzymuje kilka dni w otwartym pojemniku – gdy przeschnie
zawsze można dodać wodę w celu ponownej reaktywacji.
Śnieg z mąki ziemniaczanej i oleju spożywczego
Składniki: mąka ziemniaczana, olej spożywczy jasny i miska.
Do mąki stopniowo wlewamy olej, wyrabiając śnieg do konsystencji lepiącej się w kulki.
Masa bardzo przyjemnie skrzypi podczas lepienia, niczym prawdziwy śnieg i wytrzymuje nawet kilka tygodni w otwartym pojemniku.